Maid-puvun merkitys

Maid-asun merkitystä asiakkaalle yleensä liioitellaan. Maid-kahvilassa vallitsee illuusio, ei fantasia. Illuusio henkilökohtaisesta palvelusta ei vaadi mitään tiettyä vaatetta, vaan se onnistuu vähän missä tahansa vaatteissa, kunhan ne on muuten nätit. Esimerkiksi vähän mikä tahansa univormu käy. On nähty maid-kahvilan tapaan toimivia paikkoja, joissa tarjoilijoina on nunnia, hoitsuja, lentoemäntiä, animehahmoja tai famiresu-ravintolan tarjoilijoita. (Mitenhän tätä jälkimmäistä oikein markkinoidaan: ”tarjoilija-kahvila”?)

Maid-puvut maid-kahvilassa eivät siis olekaan ihan niin itsestäänselviä kuin mitä aluksi luulisi. Mutta joku selityshän sille on oltava, miksi niin monet kahvilat ovat nimenomaan maid-kahviloita. Brändääntyminen vaikuttaa asiaan: maid-kahviloilla on maine hyvän palvelun kahviloina, joten asiakkaat tietävät mitä niistä odottaa. Mutta jo ennen maid-kahviloita oli cosplay-kahviloita, joissa oli lähes sama palvelutaso, eikä niistä tullut ikinä samanlaista ilmiötä.

Jotta vastaus selviäisi, pitää asiaa ajatella muualtakin kuin asiakkaan näkökulmasta. Nimittäin, maid-puku ei ehkä olekaan niin tärkeä asiakkaalle kuin mitä se on tarjoilijalle. Hyviä tarjoilijoitahan on tunnetusti vaikea löytää. Harvalla ihmisellä on luonnostaan niin kova miellyttämisenhalu, että luonnostaan jaksaa hymyillä koko päivän asiakkaille. Maid-kahviloilla on tähän salainen ase: roolileikki.

Rooliin asettautuminen ei ole pakollista meidolle, mutta se auttaa huomattavasti. Pukeutumalla maid-pukuun tarjoilija valmistaa itseään roolia varten. Puku auttaa häntä siirtymään pois arkiminästään ja astumaan ehdottomasti herraansa tottelevan palvelijan rooliin. Roolissa häntä ei kyllästytä eikä väsytä, sillä eihän tällaiset asiat kuulu täydellisen palvelijan olemukseen. Niiden sijaan hän on aina iloinen ja energinen.

Maid-puku on siis oleellinen paitsi asiakkaiden viihtymisen, kuin myös tarjoilijoiden kestämisen kannalta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: